Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Hayat Cumhuriyettir

Her saat farkında olmadan kutlarız cumhuriyeti aslında; her düşünüşümüzde, kendimizi her ifade ettiğimiz an, her bir şeyler yapmaya başladığımız zaman, bir sözümüz olduğunda ve söyleyecek bir lafa imza atarken... kadınlar, erkekler hepimiz hepimiz bir toplum olabildiysek bugün ve her geçen gün geleceğimizde seçimler yapabiliyorsak özgürce ve kimselere muhtaç olmadan omuzlarımız dik bir şekilde, belirleyebiliyorsak bizi yöneten kişileri unutmayalım ki bu bir özgürlük şarkısıdır. Özgürlük cumhuriyettir.

Özgürlük nedir bilir misiniz? Özgürlük hava gibidir, su gibidir ve özgür olamadığımız her saniyeyi içimizde bir boşa geçirilmiş an olarak sayabiliriz. Okumak çok önemlidir ve eğitim almak, eğitim görmek, eğitim vermek, eğitim her kaleminde hayatımızın her köşesinde karşımıza çıkacaktır. Eğitim alan biri önüne hedefler koyarken bir şekilde ulaşacağı hedeflere yollar oluşturur. Gözlemler yapar, hayatı ve onun içindeki bilgiyi edinir. İnsanlar bilgi edinmenin doğal hakkı ile yaşarlar. Bilgi cumhuriyettir.

Okula her başlayan genç ailesi ile beraber eğitim alabileceği kurumlara karar verebiliyor ve kendini geliştirmek istediği alanı seçebiliyorsa bu bir insanın hayatı ve geleceğini seçebildiğindendir. Bir kişi eğitim ile hayatını devam ettirir ve öğrenir, öğrenmelidir ve hayatında ona öğretilecek dersleri almalıdır. Bir kitabı okuduğumuzda yada bir işimize başlarken neler düşünebildiğimize karar verebiliyorsak ve kitaplarını okuyabileceğimiz kişileri seçebiliyorsak bu bir seçimin göstergesidir. Kişilik ve özgürce seçebilme hakkı cumhuriyettir.

Mustafa Kemal ATATÜRK boşuna okumaz binlerce kitabı ve boşuna sandıkların içine mermilerin yerine kitaplarını koydurtmamıştır. En büyük medeniyetimizin bilginin yolundan geçtiğini o lider görmeseydi eğer bizler şu an ne cumhuriyeti görebilir ne de yaşayabilirdik. Kadınımızın tarihten bugüne eski Türk toplumlarında bile yönetimde söz sahibi olduğunu düşünürsek bizlerin daha en başından bu eşitliği aklımıza ve kalbimize yazdığımız anlaşılacaktır. Özgürlük bir hayatın başka hayatları rahatsız etmeden düşüncelerini ve düşünüşlerini aktarmasıdır. Eşitlik cumhuriyettir.

Biz Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alırken başarılar elde edeceğini düşündüğü ve planlarını bu şekilde incelikle tasarladığı bir toplumun evlatlarıyız. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u aldığında hiç bir şekilde düşünülmemiş bir fikir ile yola çıkmış ve gemilerini karadan yürütmüştür. Bu dahi fikir aslında biraz olsun bizlere düşüncenin önünde hiç bir engelin duramayacağını kanıtlar niteliktedir. Düşünce ve düşünebilmenin sınırları yoktur. Düşüncedir cumhuriyet.

Stratejiler çok önemlidir ve tarihte büyük roller oynamıştır. Bir strateji ve plan hayatı değiştirebilir ve tarihi oluşturabilir. Bugün seçimlerimizi yapabiliyor ve bizleri yöneten irademizi seçebilir durumdaysak bunu borçlu olduğumuz tek şey vardır ki o da fikirlerimizin, düşüncelerimizin bizlerin yaşayışında etkin rol oynayışıdır. Fikirler sizlere stratejileri getirir. Stratejiler fikirlerden doğar ve tarihe bakıldığında ismini altın harfler ile kazıyan tüm insanların iyi bir stratejisi olduğunu gözlemleriz. Cumhuriyet aynı zamanda bir yaşam stratejisidir ve yaşam düşünüşüdür. Cumhuriyeti anlamak için öncelikle bir stratejinin ne kadar güçlü bir şekilde çizilmiş olmasını anlamak gereklidir. Stratejidir cumhuriyet.

Bugün bir şeyin daha yıl dönümüdür, bu da yazılarımı sizlere ulaştırmak için yazmayı düşündüğüm ve sitemi hayata geçirdiğim tarihi işaret eder. Bir düşünen beynin zamana yazdığı küçük notlardır bu aslında ve küçük hayat çıkarımlarıdır. Bu ana dek bir yılda 282 yazımı yayınlandım. Cumhuriyet hayattır. Hayat cumhuriyettir. 2021 Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Erol SÖĞÜT


Yorumlar

  1. Cumhuriyetimizin hava su ne kadar degerliyse yaşamımızda .. o kadar degerli olduğunu pek güzel örneklerle vurgulamışsın .. sitenin de doğumgünü bugün nice binlerce yazılarını okumak zenginlesmek umuduyla kutlarim cömertliğine paylaşımına minnettarim SEVGİ VE IŞIKLA KALIN.. turgay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumun ve beğenin için teşekkür ediyorum Turgay abim. Çok çok çok teşekkürler. :)

      Sil

Yorum Gönder

Sadece yazılarla ilgili mesajlar yayınlanabilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü