Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Anı Durdurmak

 İnsanların anlarını ve zamanlarını durdukları tek yer var ve bu tek yer ölümsüz olabilecek bir sürü şeyi içinde barındırıyor. Bu ölümsüzlüğün adı günden güne teknolojik hayatla kolaylaşan fotoğraf...

Fotoğraflara bakış açımız ve eski zamanlara olan tutkumuz ile her gün eskiyi yad etmek mümkün hale gelmiş durumda. Fotoğraflarımızın artık kademeli olarak değişen teknoloji ile hayatımızda her an yanımızda bulunduğunu ve her anımıza etki eden halde bir anı biriktirici haline dönüştüğünü kabul ediyor ve gözlemliyoruz. Anı biriktirmek ve anı yaşamak çok değerli, insan hayatını bir kere yaşıyor ve yaşadıkları ile varlık sürdürüyor.

Artık fotoğraflarımızı saklamak için en çok kullandığımız şey mobil cihazlarımız ve onların içinde bulunan hafıza kartları. Yeni zamana uyum sağlamak teknolojinin hayatımızdaki yerinin artması ile hayatımıza adapte edilmiş durumda. Dünya üzerindeki bir çok firma insanların yaşamlarında kullandıkları teknolojileri üretmek için yarışır haldeler. Bunlar öyle hayatımızın içine girmiş durumdalar ki artık sohbetlerimiz ya da arkadaşlıklarımızın ötesinde her anımızı paylaşmak ister vaziyetteyiz. Gün geçtikçe hayatımızın içine bir teleskop ile bakan sosyal medya uygulamalarını kullanmaya istekli ve gönüllü oluyoruz.

Teknoloji ve insan çağımızda birleşiyor ve artık fotoğraflarımız ve videolarımızı sadece ailemizle değil bütünüyle herkes ile paylaşıyor ve çevrim içi deneyimler ediniyoruz. Sohbet platformları, günlük yazışma platformları derken en sonunda görüntü ve videolarımızın yayınlandığı sadece size özel her şeyin giderek paylaşım rekorlarına koştuğu bir hal alıyoruz.

Dünyadaki gelişen teknoloji bu fotoğraflarımızın saklanması adına hızla giderek kendini aktif ediyor, Fotoğraflarımızı paylaşmak ve fotoğraflarımıza sosyal bir statü kazandırmak amacıyla kurulan İnstagram, Snapchat, Pinterest, Tumblr, vs. gibi daha bir çok uygulama hayatımızda yer alıyor. Uygulamalar ve bunların kullanımları giderek artmakta ve artık cep telefonlarımızda daha yüksek çözünürlükte kameralar ve kaliteli bir şekilde artan fotoğraf ve video çekimi programları mevcut.

Fotoğraflarımızın teknoloji ile hayatımızdaki yeri azımsanmayacak derecelere ulaşırken bizlerinde buna bakış açılarının ne kadar objektif hale geldiği bir açıklama taşıyor. İnsanların aslında ne kadar teknolojiye bağımlılıklarını arttırdıkları da incelenmesi gereken bir faktör.

Dünyadaki ilk gerçek anlamda fotoğraf makinesi tarihi ile fotoğrafların tarihine bir başka yazımızda deneyimlerle beraber tarihsel açıdan değineceğim. Bu yazımda bugünü ile fotoğrafa bakış açımızı ele almak istedim.

Erol SÖĞÜT

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü