Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Seçimlerimiz

 Bazı zamanlarda hayat bir şekilde devam ediyor diyebilmeyi hepimiz anımsarız. Bazen kuşku dolu bakışlarla bakarız dünyaya, kuşku dolu içimizde bir yığın meselemiz ve seçimlerimizin sonuçlarını yaşadığımız anlar olacaktır. Bazen insanlar hayatın götürdüğü yere doğru küçük adımlarla gidebiliyor. Bazı insanlar ise büyük adımların peşinde koşuyor bütün inanışı ile.

Büyük adımlarımız olması bir yandan avantajken belirli noktalarda ise dezavantaj yaratan süreçlere dönüşebiliyor. Bu iktisat teorilerinden "Fayda fonksiyonu" gibi, insan faydalanacağı şeylerden tüketir ve doyuma ulaştığı noktada daha az fayda elde eder, devam ettiğinde ise oranları hep zarar hanesine yazılır.  Fırsatlar ve fırsatları değerlendirebilmek biraz olsun bakış açısı ile de alakalıdır. Önümüze sunulan fırsatları bir şekilde kullanmaya ve onları hayatımıza adapte etmeye çalışırız.

Ancak zaman fırsatlarını her an size sunmayacaktır ve fırsatlar değerlendirilmesi gereken ufak detaylardır. Detaylar ve gerçeklerin yapısı birbirlerine benzerler. Her detay bir gerçeğin var oluşu sonrasında başlar. Gerçekleriniz ve fırsatlarınız bu noktada örtüşmesi gereken iki kalemdir. Gerçeklerimiz ve fırsatlarımızı kendimizin seçimleri belirleyecektir ve hayatın döngüsü içinde her gerçek bir fırsat yaratacaktır. Eğer fırsat döngümüzü her zaman iyi bir şekilde yönetmek istiyorsak bir şekilde gerçeklerimizi de iyi koordine edebilmeliyiz.

Fırsatların hep yanımızda olması bir açıdan mümkün olmasa bile kendi fırsatlarımızı yarattığımız seçimler oluşturabilmemiz lazımdır. Seçimlerimizin hayatımıza etkisi ve seçimlerimizde ki doğrusal yönelim bizlerin nasıl bir yönetişim sürecinden geçtiğini anlatacaktır. Seçimlerimizi objektif ve doğru bir şekilde yapabilirsek hayattan tat alabiliriz. Hayatımızda değiştiremediğimiz seçimlerimiz de olmalıdır ancak opsiyonlu bir değişim süreci içindeki dünya ile seçeneklerimiz çoğalmaktadır ve bu seçeneklerin birer adım yakınında olabiliriz. Seçimler ve kararlarımız bizlerin tercihleridir. Bizler ne kadar çok düşünür ve ne kadar kendimizi geliştirebilirsek fırsat yaratan çeyrek daireye yakın oluruz.

Opsiyonlar ve zaman içinde yaşadıklarımız seçimlerimiz de belirleyici roller üstlenebilseler de bizlerin seçimlerini değiştiremeyen duygu ve düşünceler içinde bulunmamız da hayatın bir getirisi olabilir. İnsan tercihlerini sınıflarken en öne vazgeçilmezlerini koymaktadır. Bir seçenek sizlere ne kadar aktive edici gelse bile o seçeneğin yarattığı unsurlar kafanızdaki düşünce yapısı ile uyuşmaz ve seçimlerinizi yansıtmaz ise ona bakış açınızda değişmeyecektir.

Kişisel blogum da son zamanlarda yazılarıma bakan sayısı olarak bir artış gözlemlenmekte ve bu beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Sizlerin bu bakış sayıları ve yazılarıma yaptığı görüşler benim için bir gelişim sürecini başlatıyor. Artık fazlasıyla "Her Gün Bir Yazı" parolasıyla çıktığım bu yolda heyecan ve disipline bir süreç yaşatıyorum. İlerleyen zamanlarda yeni konu ve görüşlerle karşınızda olmak ümidiyle.

Erol SÖĞÜT

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü