Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Engelliler ve Belediye Hizmetleri

 Engelliler için belediyeler ve onların hizmetleri çok büyük bir önem taşımaktadır. Yollarda görme engellilere yönelik yürüyüş çizgileri ve benim gibi akülü sandalyeyle yaşamda varlık göstermeye çalışanlar için rampaların varlığı ve yine aynı zamanda görme engelliler için sesli komutlu trafik ışıkları büyük bir öneme sahiptir. Ankara da yaşıyorum ve yaşamımı dışarı çıktığım süreler içerisinde akülü sandalyemle devam ettirmekteyim. Şuanda benim için rampaların varlığı ve trafik ışıkları her engelli de olduğu gibi büyük bir önem taşıyor.

Ankara'da ve gittiğim şehirlerde bunların varlığı beni son derece mutlu ediyor ancak bunların zaman içinde bozulması ya da olmayışının her engelli gibi büyük bir üzüntüsünü yaşadığımda oluyor. Bunların yoksa yapılması ve varsa yenileme ve bakımlarının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Artık engelliler sokaklarda ve çalışma yaşamında etkin bir öneme sahiptirler. Yeni yıllar içerisinde bunların önemi artarak devam edecek ve yine benim gibi çoğu engelli büyük sıkıntılara rağmen hayatta varlığını sürdürmeye devam edecektir.

Görme engelli arkadaşlarım açısından gördüğüm en büyük eksikliklerden birisi yürüme yollarının hemen her yerde olmaması ve yürüme yollarının (sarı şeritlerin) zaman içerisinde tahrip olması ya da sökülmesidir. Bunun için ben dahil olmak üzere bir çok engelli arkadaşım bu farkındalıkla bir şeyler yapmaya çalışıyor ve bir yenilenme talep ediyoruz. Yine bir çok yerlerde yolcu ışıkları ve bunların ses yönlendirilmesinin olmayışı üzerinde biraz olsun sıkıntı çekebiliyoruz.

Yeni bir gelişim başlatarak engelliler açısından belediyelerimizin bir şekilde aktif çalışması ve sorunların algılanması, giderilmesi yönünde çalışmalar yapmak için engelliler adına kurulmuş birimin aktif olarak çalışması eğer yoksa da oluşturmasını ve bu birimin denetimleri sayesinde sorun, eksik ve yanlışların düzeltilmesini istiyoruz. Bir bedensel engelli olarak en çok yaşadığım sorunlardan biri de rampaların olmayışı ve yerden yüksekte bırakılışıdır. Arabalarımız zorlanmakta ve çeşitli yerlerde çıkmasının mümkün olmayacağı rampaların yüksekte bırakılmasına şahit olmaktayım.

Engelli rampalarının önüne araç park edilmesi engellenmeli ve bir yaptırım uygulanmalıdır. Kentlerde her cadde ve sokağa bir ya da iki engelli park yeri ayrılabilir duruma getirilebilir. Engelliler açısından bu durum çok ama çok değerlidir.

Belediyeler olarak bir standartta anlaşılsa ve artık tüm yapılan kaldırımlara çıkış ölçüleri ve rampalar aynı olsa çok büyük bir rahatlık sağlanacaktır. Aynı zamanda görme engelliler için tüm sokak ve caddelerde sarı şeritli yolların kullanılması ve engellilere yönelik bir tadilat çalışması başlatılsa çok ama çok güzel olacaktır. Aynı zamanda gördüğüm yolcu ışığının olmadığı ya da sorunlu olduğu yerler bulunmaktadır, bunlar giderilebilir ve engelliler açısından güzel bir gelecek tasarlanabilir.

Kamu Kuruluşu ve kurumlarında işaret dili bilen bir eleman zorunlu tutulabilir. Engelliler için geliştirilebilir projeler üretilebilir. Metroya inen asansörlerin bakım ve onarımları sık sık yapılmalıdır.

Kurumlar açısından artık her bina da bir yada bir kaç engelli lavabosu olabilir ve engelliler zorlanmadan çalışabilirler. Zorunlu tutulabilecek engelli kuralları ülkemiz açısından uygulanabilir. Yine belediyeler için kentin çeşitli yerlerine dilek ve şikayet/istek noktaları oluşturulabilir. Bir kent yaşanarak anlam bulmaya devam etmeli ve tarihi dokusu bozulmadan gelişmelidir.

Engelliler için sosyal medya hesabı kurulabilir ve belediyeler tarafından istek ve şikayetler dikkatle incelenebilir.

Erol SÖĞÜT

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü