Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Ay Işığı Sonatı

 Her zaman severek dinlediğim bir eserden bahsetmek istiyorum sizlere bugün. İnsanı sakinleştirici ve dinlendirici bir etkisi var. Varlıklarına iyi ki diyebildiğim sayılı eserlerin arasındadır bu eser, zaman zaman klasik müzikler dinleyen biri olarak yazmak istedim sizlere, paylaşmak istedim, bahsettiğim eser "Beethoven - Moonlight Sonata" ya da Türkçe adı ile "Ay Işığı Sonatı"...

Beethoven'ın hayatı hakkında kısaca bilgi vermek gerekir ise, 19. yüzyıl klasik müziğinin dehası şeklinde bir niteleme kendisini tanımlamak için uygun görülmüş. Bir müzik dehası olması yanı sıra 10 yaşında Mozart ile tanışması gerçekleşen Beethoven, 18 yaşında ailesinin geçimini sağlamak için çalışmaya başlıyor.

Babasının zorlaması ile piyano hayatına başlayan bu dahi bugün adını müziğe altın harflerle yazdırmış. Klasik müzik denildiği zaman ilk akla gelen bir kaç isimden biri ve tartışılamaz bir şekilde müziğin baş harflerini oluşturmuş bir bütünsellik.

Dokuz senfoniye hayat veren bu dahi kişi 9. senfonisini sağırken bestelemiş ve bu onun matematiksel bir deha olduğunu da kanıtlar nitelikte. Obsesif bir bozukluğu olduğuda bilinen deha aynı zamanda çalışmalarından önce kafasını soğuk su ile dolu bir kovaya sokarmış.

Eserlerini titizlikle yapmış bu insanın "Moonlight Sonata" adlı eserini dinlediğim zaman hep ruhumu derin bir sessizlik ve sakinlik kaplar. Kendimizi rahatlatmanın bir yolu da müzik dinlemektir ve müzik dinlerken insan psikolojisinin etkilendiği bir gerçeklik taşır.

Klasik müzik dinlemek insanları bazen sakinliğe ve güzel duygulara sürüklese de bazı zamanlarda insanın kendisini yetiştirebilmek içinde klasik müzik dinlemesi gerektiği varsayımını savunan biriyim. Dünyanın tüm dahi insanlarının bilinmeyen hastalıklarının olması da ayrıca incelenmesi gereken bir konu olarak karşıma çıktı. Mozart'ın ve Van Gogh'un bipolar duygulanım bozukluğu olması belki de bir rastlantı değildir.

Müzikle ilgilenen ve müziği profesyonel anlamda yapan tüm insanlardan bu yazıyı bilgim dahilinde yazmaya çalıştığım için af isterim. Ay ışığı Sonatı benim için ayrı bir yer taşımaktadır ve en sevdiğim klasik müzik diyebilirim. Bir yol yürümek istediğim hayatta sizlerle beğeni ve bana hoş gelen şeyleri de paylaşmak istedim.

Erol SÖĞÜT

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü