Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Bir Kahve mi İçsek?

  Bugün uyandım, kahvaltımı ettim ve günüme her zaman olduğu gibi bir kahve ile başladım. Kahve çok özeldir benim için ve kahvemi güzel bir şekilde şekerli olarak içerim. Bugün sizlerle daha sosyal bir konu olan bu kahve içme konusunu ele almak istedim.

Sosyal bir olgudur kahve içmek ve kahve her insanla içilemez. Sadece sevdiklerinle içebilirsin keyifli bir Türk kahvesini, kovalanmış zamanlarımız ardına sakladığımız küçücük bir zaman aralığıdır o an. Kahve fotoğrafları paylaşan insanlar ve kahve içen insanlar ayrıdır her zaman. Biraz nostalji severdir onlar, "Bir Türk Kahvesinin kırk yıllık hatırı vardır." sözüne inanan nazik ve kırılgan bedenlerdir.

Dünya üzerinde kahve kültürlerine baktığımızda Fransızlar oturarak ve sohbet ederek kahve içmeyi severler, Fransızlar kahvaltıları eşliğinde bu kahve içme kültürünü yansıtırken İtalyanlar kahvelerini 11'den sonra yudumlamayı tercih ederler. Kahve içilen mekanlarına "bar" denmesi de bir hayli ilginç. İtalya'da al ve git kültürü çoğalmış olacak ki bu insanlar kahvelerini alıp giderler öte yandan oturarak kahve içmek isteyenler ekstra servis ücreti öderlermiş. Almanların kahve içme saatleri pazar günü öğlen saatiymiş. Vietnam Robusta kahve çekirdeklerinin en çok üreten ülkeymiş. Kahvelerini genelde sabah tüketirlermiş bu insanlar. İspanya'da kahve hazırlanması 8 çeşide ayrılıyormuş.  Küba'da küçük kahve içecek yerler ve kafelerde içerlermiş insanlar kahvelerini. Avusturya'da Viyana başkent olarak kahve kültürünün oluşmasında önemli bir rol oynamış, Viyana'da kahve evlerinde caz müzik eşliğinde içilirmiş kahveler. Dünya üzerindeki kahve kültürlerini araştırdığımda bunlar ilgimi çeken konular oldu.

Türkiye'de kahve kültürüne baktığımızda aslında çok çeşitli kahvelerimiz mevcuttur ancak Türk kahvesinin bende oluşturduğu yer farklıdır biraz olsun ve her insanla kahve tüketimine eş değerde bakamam. Kahvenin farklı bir adı ve güzel bir yeri bulunmaktadır. Özel bir yere sahip olan bu içecek Türkiye'nin efsanevi tadı olan Türk kahvesi geleneği ile bende hoş bir anlam kazanır.

Kahve içebileceğimiz insanlarla beraber bir ömür geçirmek dileğiyle, sizlerle her geçen gün yeni bir yazı ile buluşacağım. İlerleyen dönemlerde belki birileri bu yazılarımı köşe yazısı olarak sunmak için bana teklifte bulunabilecek. İnşallah bu günleri de göreceğim. Kendinize iyi bakın ve hoşlandığınız hayatlarda yaşayın.

Erol SÖĞÜT

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü