Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Canım İnternet Sözlükleri

Bugün sizlere kısaca sözlüklerden ve sözlüklerin Türkiye'de ki durumlarından söz etmek istiyorum. Sözlükler zaman ürünleri olmayıp bugün ve gelecekte de var olacaklardır. Sözlüklerin kuruluş fikirlerine baktığımızda yenilikçi bir çerçeve ile karşılaşmaktayız. Bu çerçevede varlık sürdüren insanlar tam anlamıyla bilgi edinen ve bilgi edinmek için çabalayan kitleler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. İnsan olabilmenin en güzel ve özel yanı da bilgi edinmek ve toplumun bilgi edinmesini sağlamaktır. İnsanlar kültürlerini ve benliklerini ne kadar çok geliştirebilirler ise o kadar donanımsal varlık kazanacaklardır.

Yeni bir oluşum oluşturmak için çabalayan ve sosyal statüsü kuvvetli olan insanların kendilerince belirli konularda yorum yaptığı ve özgürce düşüncelerini ifade ettiği bu platformların varlığı hiç şüphesiz ki çevremizi ve dünyayı aydınlatacak niteliktedir. Sözlük yazarları ve sözlük platformlarında paylaşımda bulunan kimseler kendini geliştirmeyi ilke edinmiş ve çevresine yarar sağlamayı amaçlayan bireylerdir.

Sözlük yazarlarının kesinlikle adları bilinmemektedir ve kendilerini en özgür biçimde tanımlayan kullanıcı adları ile sosyal olan bu platformda yer almaktadırlar. Kişisel olarak hiç bir şekilde paylaşım yapmayan bu kitleler, toplumsal olaylar, kültürel olaylar ve kendilerine ilginç gelen konular hakkında yorumlar yaparak güzel bir şekilde hayata değer katmaktadırlar. Bir sözlük yazarı incelendiğinde bir bilgi birikimine sahip olduğu ortaya çıkar.

Hayatta kendini geliştirebilmek ve iyi bir statüye sahip olmak isteyen çoğu insan farklı insanların fikirlerini, görüşlerini okur ve değerlendirir. "Hayatta hep daha fazla neler öğrenebilirim?" düşüncesiyle yol alan bu insanlar biraz olsun hayatı farklı algılar, bu bakış açısının getirdiği şey aslında hayata uyarlanabilir bir yenilikçi bakış açısıdır. Bir şeyleri merak eden ve bir şeyler öğrenebilmek için çalışan ve çabalayan bu insanlar dünyayı farklılaştıracaklardır. Dünyayı ve yaşamı farklı kılmak aynı zamanda bir özgürlüğü içinde barındırmaktadır.

Her sözlük kendisini farklı sloganlarla tanımlamış ve günümüze kadar getirmeyi başarmıştır. Sözlükler arasında iyi bilinen Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, vb. bir çok platform bünyesinde çok sayıda bilgi birikimine sahip kişiyi barındırmaktadır. Sosyal olarak güzel bir şekilde düşüncelerin yayınlandığı bu platformların varlığı her geçen gün yayılacaktır. Dünya bilgi ile yönetilen bir yer halini alacak ve bilgi insanların kimliklerini tanımlayacaktır.

Her gün değişik konular ile değişik yazılarımı karşınıza çıkarmaktayım, bu bana gurur veriyor. Geçmiş yıllarda Ekşi Sözlük'te adıma başlık açılması beni çok sevindirmiş ve gururlandırmıştı. Daha önceki yıllarda canlı yayınlar yapıyor ve kitlelerle buluşuyordum, çok sayıda sözlük yazarı ile bu sayede  konuştum ve onları tanıdım. Uzun lafın kısası tüm sözlükler iyi ki varsınız.

Benim adıma açılan başlık linki: https://eksisozluk.com/erol-sogut--2987391

Teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Erol SÖĞÜT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü