Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Yüreğin Büyüklüğü

Toprak, emeğinizi karşılıksız bırakmayan tek varoluş. Toprağa ne kadar emek verirseniz o kadar geri döner sizlere, o nankör değildir, o emekleri karşılıksız koymayan tek oluşumdur dünya üzerinde, ne kadar bakarsan o kadar güzelleşir o çerçeve ve o kadar ürün verir sizlere o güzel tabiat.

Ağaç bir oluşumdur ve yıllar içinde büyür, tıpkı bir çocuk gibidir o ilerleyiş. Bir fidan zamanla toprağa tutunur ve topraktan besinlerini alarak büyür. Su'ya ihtiyaç duyar toprak, güneşe, gübreye, bir de emeklere..

Bir beden gibidir ağaç, önce küçük bir oluşum ile düşer toprağa, yıllar geçtikçe büyür, yıllar geçtikçe kendisine verilen emeklerle bir yeni kültür başlatır ve çevresine yansıtır şekilsel oluşumunu, yıllar geçtikçe o minik oluşum bir büyük yıllar zinciri bırakır. 

İnsan varoluşunu tamamlayıp göçecektir bu dünyadan ama toprak bir varoluşla asırları içinde taşıyacaktır, o yüzdendir ağaç dikmenin kıymeti ve ağaç diken yüreklerin sonsuzluğu. Neden toprak emekleri karşılıksız koymaz bilir misiniz? Çünkü doğa hiç bir adım atanı unutmaz. Bir doğal güzellik oluşumunu asırlar sonra belki tamamlayacak ve belki asırlar sonra sizlerden bir parça bu dünyada var olacak...

Bir fidanın hikayesini anlatabilsem sizlere, önce onu diken bir yürekten var olur fidan, sonrasında güneşe açar kollarını bir çocuk gibi. Bir çocuk gibi ilgi ister... tarım bir farktır, farklılıktır. yürekler dünyaya neler bırakabilir derseniz işte o noktada sizlere tarım yapan yürekleri örnek gösterebilirim.

Toprak ve tarımla uğraşan binlerce yüreğin güzelliğidir doğa ve doğayı oluşturan etkileşim. Günler geçtikçe bir oluşuma rehberlik eder güzel yürekli binlerce tarım insanı. Atalardan kalan bir medeniyeti devam ettirmek için yapar bazıları bu işi, bazıları güzelliğe inanır ve sevmeyi bilir toprağa verir sevgisini bilir ki toprak gün geçtikçe sevgisini ona geri döndürecektir. Bir varoluşum gibi sessizce yıllar onu güzelleştirir "Köylü milletin efendisidir." lafının doğruluğunu kanıtlayacaktır.

Bir varoluş hikayesidir tarıma düşen her parça ve her hikaye. Bir gelişimin bu dürtüyle eşsizliğinde yıllar içinde büyüyecek gönüllere anlam katacaktır. Bilin ve isteyerek güzelleştirin dünyayı, çünkü o unutmaz.

Erol SÖĞÜT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü