Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

İş Süreçleri & İş Yaşamı II - Şirketler Açısından Yönetim

 Şirketler ve elemanları hep seçilmiş kişilerden oluşmaktadır. Bir şirketi ön görünür olarak kılan aslında dışarıya verdiği izlenimdir, başarılı bir şirket iyi ve doğru hamleler yapmak için çevresindeki atılımlara ve geliştirilebilir projelere uygun ve uygulayıcı bir görünüme sahip olabilmelidir.

Dünya ve değişen koşullar altında neler başarabileceğini kanıtlayan şirketler büyüme rolünü üstlenir. Büyümek hem şirketler açısından iç kaynaklar ile hem de dış kaynakların etkin olarak kullanılması ile bağlantılıdır. Potansiyel olarak her yönetici bir sonraki aşamasını düşünmek ve analiz etmek zorundadır. İş yaşamında geliştirilebilir bir düzene geçmek için çok sayıda oluşum içerisinde doğru haritayı çizmekte önemlidir. Göstergeniz ve göstergenin gideceği değerlerinize uyum içerisinde ve etkileyici bir şekilde gitmelisiniz. Başarı edinilmiş bir göstergedir, başarıya giden rol işinizde üstleneceğiniz ve yeni izlenimler yaratabileceğiniz yoldur. Bir iş alanında büyümek ve gelişmek için yapılmayanı yapabilmek kadar o işin profesyonelliğiyle yoğurulmakta önemlidir.

Bir işe başlarken her şeyden önce o işin her anlamda düşünülmesi ve o işlerin her anlamda planlanması gereklidir. Planlama yapmak bazen yöneticinin olduğu kadar teknik ekibin veya geliştirilebilir organizasyonları üstlenen bireylerinde görevleridir. Bir işin büyümesi için işletmeyi bir vücuda benzetmek güzel bir benzeşim olacaktır. Bir vücut ne kadar sağlıklı ve etkin çalışabilirse ve rahatlatılmış çalışabilirse o ölçüde rahat yol alacak ve geliştirilebilir olacaktır. Yönetim kademeleri bu vücutların beyinleridir ve vücutların sağlıklı bir şekilde neler yapması gerektiğini belirlemektedir. İyi bir yönetim ve yönetici bu kademelerin ağırlıklarını azaltırken başka beyin oluşumlarına da izin vermelidir. Çünkü yönetim açısından iyi bir çalışma ekip olmaktan geçecektir. Ekipler çok düzenli bir şekilde büyüyor ve geliştirilebiliyorsa etkin bir biçimde çalışıyorlar demektir.

Profesyonel bir oluşum ve dönüşümü yönlendirebilmek daha kolaydır ve aksayan yönlerini kapatmak daha planlayıcı kararlar almayı gerektirir. Gelişim ve dönüşüm olgularını her zaman genç ve dinamik süreçler ile beslemek gereklidir. Karar alabilmek ve kararlara adapte olabilmek yeni bir oluşuma hizmet etmek ve yeni oluşumlar planlamaktan geçer. İnsanların etkili ve birbirlerine bağlı çalışması ve etkin rollerde planlara hizmet etmek için çabaları çok önemli derecelerde atılımlar başlatacaktır. Zaman rol almak ve rolleri planlamaktan ibarettir. Hiç kimse bir sorun karşısında ne tutumlar izleyebileceğini yaşayamadan anlayamayacağı gibi ekipte bulunan insanlarında sorunlarını yöneticiler biraz olsun azaltmak durumuna geçmelidir.

Kişisel olarak her zaman değişim ve dönüşüm noktalarını ve gelişim parametrelerini hayatımda izlemeye başladım. Yeni dönemlerde ne yapılabilir ve nasıl yapılabilir konularını incelemeye çalıştım. Günlük yazılar yazmamın sebebi de biraz olsun izlenimlerimi ve yaşadığım süreçlerin bende yarattığı etki ve etkenlerini sizlere aktarabilmekti.

Ekip olabilmek ve ekip çalışmalarına başka bir yazımda güzel bir şekilde değineceğim, bu bizlerin bir çeşitlilik ve mekanizma oluşturmasında hassas ve güzel temeller atmasını sağlayacaktır. Her şey ama her şey değiştirilebilir ve planlanabilir olmalıdır.

Daha önceki yazım "İş Süreçleri & İş Yaşamı" ile bağlantılıdır.

Erol SÖĞÜT

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü