Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Teknoloji Vadisi

Kuzey Kaliforniya'da San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan bir bölgeyi anlatmak istiyorum sizlere. Sizlerin de bildiği gibi bu yer hepimizin hakkında az çok bilgi sahibi olduğu gençlerin ortak ilgi noktası Silikon Vadisi...

Konumu ve bölgesi haricinde sizlere bugün bu oluşumun kilit noktasını anlatmak istiyorum. Biraz olsun beynimizi özgür bırakarak bu noktayı inceleyelim. Kilit noktası dememin sebebi şu ki bir yerin neyi meşhurdur, bir yerin neresini en çok gezersek o yer hakkında bilgi sahibi oluruz, vs. gibi sorularımızın ötesinde amacım sizlere bir paydayı anlatmak.

Bu yerin bir özelliği ve meşhur olan bir tarafı yok, bu yeri anlamak için öncelikle bulunduğunuz zihin gelişimlerini güçlendirmek gereklidir. Stanford Üniversitesi ve bu yerin yapısı hakkında bilimsel bir bağ kurmak mümkündür. Oluşumunu incelediğimiz zaman anlayacağımız dahice bir fikirden meydana geldiğini söyleyebilirim.

Bu yeri özel kılan tek şey fikre bağlı oluşumların değer bulduğu ve hayata geçirildiği yaşam tarzlarıdır. Üniversitelerin yanında böyle teknolojik beyinsel sistemleri geliştiren büyük firmaların varlığı da bir şanstır.

Bir üniversite yanı başına teknolojiyle ilgilenen ve teknolojiyi tanımlayabilen yeni faktörler eklenmesi bu yaratıcı fikrin bizlere ne kadar gelecek oluşturduğunu anlatabilir. Üniversiteler Türkiye'nin ve dünyanın çalışan en büyük ve güçlü şanslarıdır. Bir üniversitenin yanında teknolojik şirketlerin bulunduğu bir AR-Ge topluluğu oluşturacak firmaların getirilmesi ve onlara destek verilmesi ise büyük bir düşünce birikimidir.

Beyin göçleri yaratan bu sistemin en büyük örneklerinden bir kaçı "Microsoft", "İntel", "Apple" gibi şirketlerin varlığıdır. Dünyayı yöneten bugün dev olan bu şirketler Silikon Vadisi'nde doğan oluşumlar. Bu oluşumlar teknolojik altyapıları ile günümüzde ve geleceğimizde yer aldı ve alacaklar.

Bugün ülkelerin büyük çoğunluğu teknolojik kalkınmaları ile belirli güzel noktalara gelebiliyorlar. 

Türkiye'de teknokentlerin yaygınlaşması ve kurulumlarının hızlanması gereklidir. Beyin göçü merkezi oluşturmak durumundayız. Beyin göçü sağlayan teknolojik merkezler kurulmalı ve varlıkları geliştirilmelidir.

Teknolojik altyapılarımızı hızlandırmak ve daha iyi yarınlara ulaşmamız temennimle sizlerle her gün yeni bir yazı paylaşacağım. Yazılarımızın gidişatı ve gelişimi ölçüsünde yeni adımlar ve yeni oluşumlar başlatmaya kararlıyım, okuyanlarıma teşekkür ederim.

Saygılarımla.
Erol SÖĞÜT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü