Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Yapay Zekalı İşler

 Bugün sizlere teknolojinin evresini oluşturan yapay zeka simülasyonlarının varlığını ve büyüyen teknolojiler üzerinde durmayı anlayış edinen bir bilinçten söz etmek istiyorum.

Son derece akıllı ve bir o kadar gelişmeye açık bir önermeler bütününü hayata geçiriyorlar, en basit örnek verebilmek gerekirse Apple'ın yaptığı Siri isimli bir yapay zeka işlevi. Artık Siri gündelik sorularınıza verdiği yanıtlarla değil sizi yönlendirici ve sizi etkileyebilen bir zeka ile işlevini yerine getiriyor. Son derece hızlı bir şekilde sizi anlayıp, sizlere akıllı cevaplar verebilme modifikasyonunu edinmiş durumda. Bu yazılımla yönetilen bir teknolojiden çok yapay bir aklın işlevini bizlere ve geleceğe adapte etmek olarak algılanabilir. Makineler ile yaşayan yeni nesillerimiz olabilir ve güçlenerek bizden bağımsız hale gelebilirler.

Sürekli günden güne yenilenen ve büyüyen teknolojik hamlelerin sürekli insanların işlevlerini edinmeleri teknolojinin insan hayatına ne kadar müdahale edebileceği ile de orantılı bir şekilde büyüyüşe geçiyor. Artık elektronik robotların varlığı ve yaşama adapte oluşları her geçen gün ve saat insanın teknolojiye olan muhtaçlığını arttırır vaziyette.

Eskiden kendimizin yapabileceği bir çok işi teknolojinin sayesinde yenilikler ile makinelere yaptırır konumlara ulaşmaktayız. Teknolojinin bu denli gelişiyor olması bizleri bir açıdan sevindirirken bir açıdan da korkutucu aşamalara sürüklüyor. Bir virüs ile dünyası değişen insanlığın gelişim gösteren zamanlarda robotlarla olan sınavı da oluşabilecek bir senaryo.

Örnek vermek gerekir ise; Facebook iki yapay zeka sohbet robotu üretti ve kendi kendine dil öğrenen bu robotları kendi aralarında konuşmaları adına bir deneme sohbetine aldı ve sohbet oluşturdu. Robotlar İngilizceyi bırakıp kendi anlayabildikleri sistemli bir dile geçtiler. Facebook bunun üzerine geri adım atma kararı aldı.

Bu göstergeler bile bizlerin akıllarına zaman zaman durgunluk verirken, ileride oluşabilecek noktaları tahmin bile edemiyoruz. Son zamanlarda büyüyen bu çılgınlık bir gün başımıza iş açabilecek noktalara gelebilir. Film sahnelerinin gerçek olası senaryolara dönüştürüldüğünü görebiliriz.

Erol SÖĞÜT

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü