Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Akıllı Teknolojiler

Dünyada her geçen gün akıllı bir teknoloji daha gelişmeye devam ediyor. Tabletler, bilgisayarlar, cep telefonlarına alternatif artık akıllı saatler, giyilebilir kurgu filmlerini aratmayan teknolojiler ve yapay zekalı yeni makineler hayatımıza adapte olmuş durumdalar.

Daha önce "Yapay Zekalı İşler" yazımız ile bu konuya değinmeye çalışmıştık. Bu yazımız ile biraz olsun bu teknolojilerin hayatımıza ne kadar adapte edildiği ve yoğun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına değineceğiz. Hayatımızı saran bu teknolojik cihazların akıl sistemlerimizde yer bulduğunu söyleyebilirim. Artık yeni teknolojiler sayesinde hayatımızda not defterleri veya akılda tutmamız gereken bir şeylerin varlığını her an yanımızda hissediyoruz. Artık defter ve kağıt kullanımı son derece azalmış durumda ve hayatımızda hemen hemen her saniyemizi bu cihazlara kayıt eder hale geldik. Akıllı telefonlarımız sayesinde artık bir çok noktada hatırlatmalar ve aklımıza gelecek bir çok şey hakkında bilgiler ve dokümanlar bulunduruyoruz. İnsan olarak unutabilir olduğumuz ve her zaman aynı duygu durumlarını taşımadığımız için bu akıllı teknolojik hamleler hayatımıza çok anlam kazanmaktadır.

Resimlerimiz, videolarımız ve kişisel bilgilerimiz haricinde telefonlarımızın hayatta olmazsa olmazımız olduğunu artık kimse inkar edemez. İnsanlar olarak artık telefonlarımızdan gazeteler okuyor, kişileri takip ediyor, hatırlatmalarımızı planlıyor hatta onlarla beraber yaşıyoruz. Bir kişinin kimliği yerine geçen teknolojik unsurlar hayatımızda o kadar adapte ki artık sağlık durumumuzu bile oradan takip edebilme şansına sahibiz. Önemli makaleler, yazıları, dizileri, vb. kültürel sahip olduğumuz aktivitelerimizi de bu cihazlar sayesinde yön bulduruyoruz. Teknoloji = Yaşam ve yaşam döngüsüne geldiğimiz noktalar hayatımıza girmeye başladı.

En basit örneğini vermem gerekir ise artık akıllı saatlerimiz alarm niteliği taşıyarak bizi uyandırabiliyor ve mesajlarımıza erişim sağlayabiliyoruz. Güncel olaylara erişim sağlayabileceğimiz küçük ama kullanışlı bu makinenin her an yanımızda olması da bizim açımızdan bir şans. Akıllı saatlerimiz artık kalp ritmimizi ölçüp, ateşimizi ölçer duruma getirildi ve ilerleyen zamanlarda belki telefon teknolojimizi tamamen bu küçük saatlerde uygulamaya devam edeceğiz. Giderek küçük ve güzel bir şekilde hayatımızda olan bu ayrıntılar bizlerin hayatına tam anlamıyla etki etmiş durumdalar. Nostalji severler için bu saatlere artık farklı kordon tipleri de uygulanabiliyor.

Hayat evrimleşiyor dostlar, biz hayatın tam kıyısında gezerken bir gün belki de bizim aklımızın almayacağı yeni teknolojiler üretilecek ve insanlık tarihinde yer alacak. 30 yıl, 40 yıl sonra belki saatlere bile gerek kalmayacak ve insanlık makineleşme yoluna gidecek. Neler yaşayacağız göreceğiz ancak şunu söyleyebilirim heyecan verici şeyler oluyor ve olacak.

Bu yazı teknoloji içeren bir sonraki yazılarım için ikinci giriş yazımdır. Daha sonra sizlerle beraber gelişim gösteren yeni teknolojiler hakkında haberleri sizlerle buluşturacağım. Teknoloji alanında daha önce yazdığım yazılarıma yeni satırlar eklemeyi hevesle istemekteyim. "Teknoloji Vadisi" başlıklı yazımda bu bölümlere girebilecek yazılardandır. Şimdilik herkese iyi seyirler.

Erol SÖĞÜT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü