Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Teknolojik Gizlilik ve Kişisellik

 Teknolojinin yaygınlaştığı dünyamızda kişisel bir gizlilik ve kişisel bir ortam oluşturabilmek kolay gibi görünse bile zor bir duruma kapı aralıyor. Dünya şirketlerinin çoğu üyeliklerini ve güncellemelerini kabul ettiğinize dair onaylar almak durumunda ve bu bilgilerin bir çok kısmı sizlere formlar ile sözleşmeler aracılığı ile kabul ettiriliyor. Kabul ettiğimiz içerikleri çoğumuz okumuyor ve sadece o anlık bir yaklaşım ile kabul ediyoruz. Artık teknolojinin gelişmesi sizlerin gizliliği kadar şirketlerinde hukuki kurallarla karşılaştığı ve bunları sizlere sözleşmeler ile bir güvenlik doğrultusunda imzalattığı anlaşılmaktadır.

Bizlerin güvenliği ve kişiselliği kadar artık şirketlerinde kişisel anlamda bir kurum olarak sorumluluğu ve hukuksal boyutta düşünüşleri olduğunu unutmayalım. Sizler ve bizler kadar onlarda oluşturdukları kimliklerini korumak ve sürdürmek zorunda hissediyorlar. Bilgilerimizin toplanıyor olması ve bizlerin bunlara onay veriyor olmamız elbette ki bizler açısından pek doğru gözükmese de yeni nesil teknolojilerinde sizi tanımaya ve sizleri değerlendirmeye ihtiyacı olduğu ortadadır. Tek taraflı düşünmeden iki taraf adına da düşünürsek bu artık fazla abartılmaması gereken bir süreç doğurmaktadır.

Gizlilik kişisel açıdan önemli bir şey ancak bulunduğumuz dünya üzerinde hepimizin bir dijital kimliği olduğu ortadadır. Uygulama ve yazılımlara artık alışmamız gereklidir ve sözleşmelerin bizi bağladığı kadar karşı tarafı da bağladığı unutulmamalıdır. Kişisel olarak gizlilik bir kontrol biçimidir ancak bulunduğumuz çağ üzerinde hiç bir şekilde yaşantımızı gizli tutamayız, size en basit şekilde şöyle bir açıklama yapabilirim ki bilgisayar dünyasında hepimiz işletim sistemleri ve programlar kullanıyoruz, bunları kullandığımız ölçüde neye erişimlerinin olduğunu hiç bir zaman bilmiyoruz.

Kişisel olarak kullanımımızda olan teknolojik ürünlerin var olması ve geliştirilebilir olması önemlidir. Biz insanlar bu döngüye alışmalı ve artık bu varlığı kabul etmeliyiz.

Teknoloji hayatımıza girdi ve iyi ki var, iyi ki insanların dijital kimlikleri oluştu ve kullanılıyor. Artık geleceğe yönelmemiz gereklidir ve geleceğin bir şekilde bir düzene oturtulmasına ihtiyacımız olduğu ortadadır. Dünya gelişecek ve büyüyecektir, insanlar olarak sadece bir tiyatroda oyuncu olduğumuzu anlamalı ve süreçleri iyi okumalıyız.

Erol SÖĞÜT

Daha önce yazdıklarım:
Teknolojik Kişisellik
Teknolojik Yatırımlar ve Kilometre Taşları
İnsansı Robotlar
Teknoloji & Yaşam
Akıllı Teknolojiler - Dijital Marketler
Akıllı Teknolojiler
Yapay Zekalı İşler
İnsan ve Robotlar
Üretim & Ekonomi
Teknoloji Vadisi

yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü