Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Kültürel Aktiviteler ve Nostaljik Teknolojiler

 Yeni teknolojilere tam alışmış ve tutunmuşken eski teknolojileri anmamak ve onları yok saymak olmazdı. Bugün bir nostalji olarak eski teknolojilerimize değinmek istedim. Bir nostalji zamanı geldi ve geçiyor... uzun soluklu bir roman hepimizin yaşantıları ve yaşadıkları, geçmişten bugüne yeni bir bütünsellik eseri. Geçmişte bilgisayara takılan disketlerin varlığı ve onlardan veri elde etmemizi hatırlayınca ve bugün gelişen teknolojileri görünce akıllara durgunluk veren bir yapıya "merhaba" diyoruz.

Yeni teknolojilerin varlığı ve bütünlüğü bir yana eskiden bu yana gördüklerimizi bir yazsak çok sayıda unsur göze çarpacak gibi duruyor. Eskiden teknolojik dönemlere adım atılmamışken disketler vardı. Bu 5 mb sınırı olan şeylerin değerini anlatsak şimdiki nesiller "haydi ya" şeklinde tepkiler verebilirler. Eskiden plaklar dinlenirken şimdiki teknoloji ile tüm parçalarımızı bir küçük nesnenin içine alabiliyoruz. Dünyanın en küçük teknolojik aletlerine bir dünya sığdırmayı uzun yıllar sonunda insanlık olarak başarabildik.

Biraz nostalji insan hayatında her zaman var olmalıdır, her zaman çocukluktan yana gördüğümüz teknolojik araçların varlığı bir düşünüldüğünde ne kadar çok şeyi geride bıraktığımız anlaşılabilir. Halen o eski teknolojik ürünleri kullanan insanlarımızda vardır. Gelişen teknolojiye rağmen hala pek çok unsur değişmedi aslında mesela hala plaklar dinleyen insanlar var ve plakların bugünün teknolojik aletlerine göre ne kadar kaliteli bir ses verdiğini anlatmama sanırım gerek yoktur. Herkesin plak dinlemesini desteklerken, onu dinlerken aldığı zevki başka hiç bir aletin çıkardığı ses tınılarından almayacağını söylemem doğru olacaktır. Eski güzeldir ve eski kalitenin hiç bir zaman edinilemediğini görüyorum.

Eski hayat hikayelerine baktığım zaman sanat adına, yaşam adına ve teknolojik olarak gelişmeler adına çok yol kat etmiş insanlar vardır. Birikim güzel bir gerçekliktir. Birikim yapıyor insan zamanıyla, teknolojiye ve yaşamdan geçirdikleriyle...

Ancak tabi ki yeni teknolojik ürünleri de takip etmek ve gelişimlerden haberdar olmak bana oldukça zevk veriyor. Yaşlanmak aslında bu yüzden güzel bir şey sanırım, kimsenin görmediği şeyleri biliyor ve deneyimlemiş olmak harika bir şey.

Eski mi yeni mi tartışmalarına atıfla söylüyorum ki yeni güzeldir ancak eski zor olsa da unutulmazdır. Onun için hep yaşlandıkça eskiyi hatırlar insanlar ve eski dönemlerini anımsar. Aslında hayat yaşadıklarıyla güzeldir insana ve yaşadıklarıyla anlam bulur.

Erol SÖĞÜT

Daha önce "Teknoloji" konu başlığında yazdıklarım:
Kripto Banka Oluşumları ve Yönlendiriciliği
Ülkemiz - Teknolojik Fikirler ve Robotik Gelişimler
Teknoloji - 50 Yıl Sonramız ve Ülkelerin Duruşları
Google Teknolojileri ve Teknolojik Hamleler
Teknolojik Robotlar ve İnsan Gücü
Teknolojik Gizlilik ve Kişisellik
Teknolojik Kişisellik
Teknolojik Yatırımlar ve Kilometre Taşları
İnsansı Robotlar
Teknoloji & Yaşam
Akıllı Teknolojiler - Dijital Marketler
Akıllı Teknolojiler
Yapay Zekalı İşler
İnsan ve Robotlar
Üretim & Ekonomi
Teknoloji Vadisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü