Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

İnsan Dehası ve Bilim

 İnsan olarak hepimizin beyinsel aktiviteleri ve ilgi merkezleri farklı çalışmaktadır. Beyinsel olarak bir düşünceden mi ibaretiz yoksa insan kendini koşullandırıyor mu bunu bilmiyorum ama beynin çalışma sisteminde günlük düşünce algısı olarak çalışan çok sayıda nöronun bulunduğu ve bunun insan dehasında gelişim sağladığı gözleniyor. Hepimiz bilimsel araştırmaları okurken, makaleler incelerken yeni bilmediği gerçekliklerle karşılaşıyoruz ve bunları beyinsel bir dürtü kazandırarak anlamlandırmaya çalışıyoruz. Çocukluğumuzdan bu yana sobanın sıcak olduğunu ya da buzdolabının soğuk hava ile içindeki ürünleri bozmadan sakladığını düşünüyor ve detaylandırıyoruz.

Alışılmış gerçekliklerimiz ve alıştığımız şeyleri hiç yeniden sorgulamayı denemiyor ve alışılmış şeylere yeni isimler bulmayı denemiyoruz. İnsan varoluşunda bu kuşkusuz isimlendirdiğimiz şeylere yönelik olarak bilgi birikimi edinmek yerine kolay olanı seçip onu kabullenmenin varlığından kaynaklanmaktadır.

Araştırmalar yapabileceğimiz çoğu konu varlığını sürdürürken içimizde yaşattığımız çoğu konu hakkında stabil fikirlere ve alışılmış fikirlere sahip olduğumuz için araştırma yapmadığımız gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. İnsanlar araştırma yapmaya çok soğuk bakarken, araştırma yapmaya sadece ihtiyaç duyduğunda merak uyandıran bir şekilde yöneliyor. 

Konuyu teknolojik açıdan ele alırsam örneklendirme yapmam gerekir ise; bilirsiniz hepimiz Android işletim sistemi ya da İOS işletim sistemlerini kullanıyoruz ama üzerlerine hiç araştırma yapmıyoruz. Android sistemi Google tarafından mobil cihazlar için gelişimine devam eden bir sistemken İOS  Apple teknolojisi ile hayatımızda olan gelişmeye devam eden bir sistem... bu yazılım algoritmalarını daha sonra bir yazımda detaylı olarak inceleyeceğim, ancak bahsetmek istediğim şey hiç bir şeyin kullanımlarından öteye geçemeyişimizdir.

Zamanında yazdığım bir yazıda ilk bilgisayarın bulunuşu hakkında kısa bir bilgi ile yola çıkarak uzun araştırmalar yapmıştım ve ilk bilgisayarın tarihteki bulunuşu ve ilgili aşamaları ile ilgili kısa bir bilgi içeren yazıyı kaleme almıştım. Ancak bu durumu araştırırken bile bilmediğim onlarca bilgi ile karşılaştım ve geri döndüğümde bu konunun bu kadar kafamda yer etmesinin araştırma merakımdan kaynaklandığını düşündüm...

Bu dünya üzerinde çok sayıda öğreneceğimiz unsur ve olgunun varlığı göze çarpmaktadır. Yeni bir şeyler adına araştırma yapma fırsatı bulduğum zamanlarda araştırmalar yaptığım ve irdeleyerek öğrenmeye aç olduğum kuşkusuz görünen bir gerçekliktir.

İnsan olarak biraz daha düşünceler içine girmeye ve zamanın içinde yoğurulmaya ihtiyacımız olduğunu varsayarak "her gün yeni bir yazı" felsefesiyle sizlerle buluşmaya devam etmekteyim. 100'lerce meraklı beyin ve kişi yazılarımı inceliyor ve Twitter da paylaşıyor, hakkında yorumlar yapıyor. Bunun bendeki çalışma şevkini arttırdığını ve ilgimi çektiğini söyleyebilirim. Gün geçtikçe daha çok büyüyor ve genişliyoruz, yaşadıklarımızdan anlamlar çıkaran insanlar olarak incelemeye ve çalışmaya devam ediyoruz.

Erol SÖĞÜT

Daha önce "Teknoloji" konu başlığında yazdıklarım:
Kültürel Aktiviteler ve Nostaljik Teknolojiler
Kripto Banka Oluşumları ve Yönlendiriciliği
Ülkemiz - Teknolojik Fikirler ve Robotik Gelişimler
Teknoloji - 50 Yıl Sonramız ve Ülkelerin Duruşları
Google Teknolojileri ve Teknolojik Hamleler
Teknolojik Robotlar ve İnsan Gücü
Teknolojik Gizlilik ve Kişisellik
Teknolojik Kişisellik
Teknolojik Yatırımlar ve Kilometre Taşları
İnsansı Robotlar
Teknoloji & Yaşam
Akıllı Teknolojiler - Dijital Marketler
Akıllı Teknolojiler
Yapay Zekalı İşler
İnsan ve Robotlar
İlkler ve Süreç
Üretim & Ekonomi
Teknoloji Vadisi

Yazılarımı incelemenizi öneririm.

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü