Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

İş Süreçleri & İş Yaşamı XIV - Karar Almak

 Kararlarla dolu bir dünyamız var, yeni bir karar almak için günler hatta aylar, yıllar boyunca düşündüğümüz zamanlar hayat bulacak. Çok çeşitli aşamalarda kararlarımızı değerlendirip yeni çıkarımlar elde etmeliyiz. Yeni bir hayatla bizleri kararlarımız tanıştıracaktır ancak elimizdekilerinde değerlerini gözden geçirmeye ihtiyacımız vardır çoğu zaman. İnsan kararlar alırken arkasına yaslandığı süreçler içerisinde rahatça düşünebilmelidir. Yeni kararlar yeni sorumluluklar ve nitekim negatif yanları da beraberinde getirebilir.

Bizler umut dünyasının insanları olarak bir şeylere umut duymaya devam ederken hayatın dişlileri dönerek ilerliyor. Kimimiz yanlış kararlarımız ile yüzleşiyoruz, kimimiz doğru kararlarımızın güzelliklerini yaşıyoruz. Gün geçtikçe insan büyüyor ve olgunlaşıyor, muhtemeldir ki kimse aynı düşüncelere sahip olamıyor. Hızlı karar almaktan kaçınan birisi olarak kararlarımı hep gözden geçirerek verdiğim doğrudur ancak bazı zamanlarda hızlı karar alabilmenin de pozitif etkileri mevcuttur.

Yüreğinin sesini dinleme vakitleri bazen gülümsetiyor insanları. bunu iş yaşamına uyarladığımız zaman durumlarımız çok farklı neticelerle şekillenebiliyor. İnsanlar olarak sosyal yaşantımızın yanında iş yaşantılarımız ile de büyüyor ve şekilleniyoruz. Yeni süreçler ve kararlar almamız gereken noktalarımız varlığını koruyor. Profesyonel hayatta iyi bir kariyer planlamak için iş yaşamında doğru adımlar atabilmeliyiz. Zaman çok önemli bir faktör olarak bu evrede karşımıza çıkıyor, öncelikle işlerimiz ve işlerimizin yarattığı bir pozitiflik ruhumuza iyi gelebilirken, negatif durumlarla da bir şekilde karşılaşabiliyoruz.

Profesyonel hayatta kararlarımız bizleri çok üst noktalara da taşıyabilir, bizlerin biraz deneyim kazanması ve kurum/şirket kültürü içinde büyümemiz de bize bu noktada avantaj sağlayacak olan husustur. Yüzlerce noktada iş hayatında her gün yeni bir sorun ve sorunsalı çözmeye çalışıyor ve gelişim göstermeye uğraşıyoruz. Çeşitli hayat projelerimizin varlığı ve iş ortamında karşılaştığımız tutumlar ile hayatımızı yön bulduruyoruz.

Kariyer odaklı düşünebilmeyi insan iş hayatında öğreniyor ve deneyimler kazanırken arkada bıraktıklarımız ile var olmayı sürdürüyoruz. Projelerimizin varlığından güç alarak bir yandan hayatımızı ve sosyal anlamda kendi kimliğimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Niteleyebileceğim şudur ki "Hepimiz insan olmayı öğreniyor ve gözlemliyoruz."

En önemli birikimimiz kalbimizle aklımızın kesiştiği küçük noktalardır ve her kesişimde bir yöne dönmek durumunu yaşamaktayız. Kuşkusuz karar almanın büyük bir zorluğu bulunmaktadır. Kararlarımızı gözden geçirerek alabilmeliyiz, hızlı kararların bir döngüsü ve geri dönüşü olduğu ortadadır ancak hızlı kararlarımızı iş hayatında daha gözden geçirilebilir kılmamız gerekliliği önem taşımaktadır.

Yeni ve iyi, doğru kararlar vermemiz umudu ile;

Erol SÖĞÜT

Daha önceki kariyer yazılarım:

İş Süreçleri & İş Yaşamı XIII - Analizler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XII - Stratejiler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XI - Hukuki Metinler
İş Süreçleri & İş Yaşamı X - Süreç Yönetimi
İş Süreçleri & İş Yaşamı IX - Gelişim
İş Süreçleri & İş Yaşamı VIII - Planlama
İş Süreçleri & İş Yaşamı VII - Teknoloji
İş Süreçleri & İş Yaşamı VI - Motivasyon
İş Süreçleri & İş Yaşamı V - Fırsatlar
İş Süreçleri & İş Yaşamı IV - Markalaşma
İş Süreçleri & İş Yaşamı III - Ekip Çalışması
İş Süreçleri & İş Yaşamı II - Şirketler Açısından Yönetim
İş Süreçleri & İş Yaşamı

Yazılarımı İncelemenizi öneririm.

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü