Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

İş Süreçleri & İş Yaşamı XVII - Girişimcilik

  İşletme mezunu olduğum ve geliştirilebilen olgulara hayranlıkla baktığım söylenebilir. Bir işletmenin en temel yapı taşında girişimci zekası ve geliştirilebilir süreçler ön plandadır. Bu yazımız ile girişimci olarak görülen ve işletmelere hayat veren zekayı inceleyeceğiz. İşletmeler / kurumlar / şirketlerin en büyük ve en önemli şeyi başlangıçta oluşturulan iş fikri ve geliştirilebilir süreçlerdir. Girişimciyi bir iş fikrine sahip kimse olarak görebilir ve iş fikrini geliştiren unsur olarak algılayabiliriz. Bir işletmenin kuruluşundan gelişimine kadar bütün etki alanları ile ayakta kalabilmesi için bir akıl ve düşünüş gereklidir. Girişimci bu akıl ve gelişimi kendi fikirleriyle işletme / kuruluş / kuruma uygulayan kişidir...

İş fikirlerini her an insan olarak geliştirilebilir kılmak için biraz olsun dünyanın döngüsüne ve nelerin trend oluşturduğunu gözlemleyerek hayata uyarlamak ve sezmek gereklidir. Bir iş fikrimiz var ise bunu en ince ayrıntılarına kadar tasarlayıp hayata uyarlamaya çalışmalıyız. Bir dinamik süreci oluşturan bu akıl aynı zamanda tüm birleşenleri (Medya, gelişim, logo, planlama, iş planlaması, stratejiler, amaçlar, fırsatlar, vb.) ile düşünülerek oluşturulmalıdır. Bir işletme / şirket oluşumundan hayat sürdürmesinde geçen süreye kadar her şeyini planlara borçludur. Plan yapan ve stratejiler belirleyebilecek oluşumlar oluşturmaya özen göstermeliyiz.

Bir işletme bir insanla özdeştir. İnsan özgün düşüncelerini işletmeye aktarabilirse o işletmeyi ayakta tutabilir. Yeni bir iş fikrimiz var ise desteklenecek şekilde bir fizibilite ve araştırma yapmamızın gerekliliği önem göstermektedir. Şirketler / İşletmeler için sermaye yapısı, borç ve alacaklar ve döngüsel gelişen varlık hareketleri çok önemli bir yer taşımaktadır. Bir işletme kurmanın fikrini eğer elimizde tutuyorsak bunların artı ve eksi açılardan ele alınması hayati öneme sahiptir. Potansiyelimizi geliştirmek ve adımlarımızı güçlü atmak istiyorsak bu konuda dünyada atılmış adımları ve olayları incelememiz gerekecektir. 

Bir şeyler oluşturmak ve yeni bir şeylere hayat vermek bizler açısından geliştirilebilir olguların başlaması algısını doğuracak ve davranışlarımızı akılla yönetme imkanı sunabilecektir. Yeni ve iyi planlanmış bir strateji ile yeni bir oluşum başlatmak biraz olsun bizlere güç verecektir. İçimizde tuttuğumuz şeylerin dışavurum zamanı geldiyse bir an olsun arkamıza bakmamalıyız. Yeni bir şeyler oluşturmak zor olsa da ilerleyen dönemlerde süreçle beraber bizlere imkanlar sunabilecektir.

Uzun bir yol yürümemiz gerekse bile her taraftan sorgulanmış bir sistem kurmak bizlerin yapabileceği en iyi şeydir. İş fikirleriniz aklınıza geldiğinde bunları içinizde büyütmenizi ve geliştirmenizi öneririm. Yenilik iyilikleri doğuracaktır ve her fikir bir altın değerindedir. Fikirlerinize önem verin ve insan olarak üretmek istediklerinizin arkasında gövdeler oluşturun. İşletme bir ağaç veya insan gibidir ve gün geçtikçe köklenir.

Yeni iş fikirlerini bulmak ve oluşturmak ümidiyle;

Erol SÖĞÜT

Daha önceki kariyer yazılarım:

İş Süreçleri & İş Yaşamı XVI - Teşekkür Etmek
İş Süreçleri & İş Yaşamı XV - Güçlü Hamleler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XIV - Karar Almak
İş Süreçleri & İş Yaşamı XIII - Analizler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XII - Stratejiler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XI - Hukuki Metinler
İş Süreçleri & İş Yaşamı X - Süreç Yönetimi
İş Süreçleri & İş Yaşamı IX - Gelişim
İş Süreçleri & İş Yaşamı VIII - Planlama
İş Süreçleri & İş Yaşamı VII - Teknoloji
İş Süreçleri & İş Yaşamı VI - Motivasyon
İş Süreçleri & İş Yaşamı V - Fırsatlar
İş Süreçleri & İş Yaşamı IV - Markalaşma
İş Süreçleri & İş Yaşamı III - Ekip Çalışması
İş Süreçleri & İş Yaşamı II - Şirketler Açısından Yönetim
İş Süreçleri & İş Yaşamı

Yazılarımı İncelemenizi öneririm.

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü