Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Bilim ve Bilime İnanmak

Her gün bilginin ışığı altında eğilen bir yürekle yolları aştığımızı söyleyebilirim. Bilim insani gelişim süreçlerinin en önemli parçasıdır. Bir şekilde hayatımızda karşılaştığımız çoğu şeyin aslında bilimle izahatı yapılabilir. Sistemler eşliğinde büyüdüğümüz ve hepimizin bir görüşü, hayat felsefesi ve bakış açısı olduğu düşünüldüğünde aslında toparlayacak fazla konunun olduğu karşımıza çıkıyor.

Bilimsellik ve bilimin çizdiği yoldan yürümenin ne kadar doğru olduğunu hissederek hayatıma devam etme çabası içinde olan birisiyim. Öğreneceğimiz çok gerçeklik olduğu ve her an yeni bir konuyla geliştiğimiz söylenebilir. Hayat ve bakış açılarını değerlendiğimizde ve göz ucu ile süzdüğümüzde yenileşen bir dünyanın olduğunu görmek zor değildir, her gün daha evrensel gerçekliklerle karşılaşıyor ve gözlemliyoruz. İnternetin varlığı ve hayatımıza yön verişi aslında hepimizin hayatını bir şekilde değiştirdi. Artık bilmediğimiz çoğu şeyin bir tık kadar uzağındayız.

Gözlemlediğimiz zaman dünya üzerinde son derece önemli gerçeklikler karşımıza çıkıyor ve artık pandemi sebebi ile hayatımızda belirli kuralların değişime uğradığını ve uğrayacağını görüyoruz. "İnsan neydi ve ne olmalıydı?" sorusunu incelediğimizde felsefi bakış açıları katabilir ve durumu felsefi açıdan tanımlayabiliriz ancak felsefe ile bilimin pekiştiği günümüzde yeni karşılaştığımız onlarca, yüzlerce ve binlerce yeni olay görmekteyiz. Bilim bugünlerde günümüzün tartışılmaz en büyük paydası oldu ve olmaya devam edecektir.

Her insanın bilimsel gerçekliklere ihtiyacı vardır ve bünyesinde aslında kafasında oluşturduğu dünyanın dışında bir dünyanın varlık gösterdiğini bilmelidir. İnsan bugün gördüğü olaylar neticesinde hayatta kalma yollarını ararken aslında bilime hizmet ettiğini ve bilimin paydasına girdiğini fark etmelidir. Bilimsel gerçeklikler herkesten çok büyüktür ve bilimsel gerçeklikler dünyanın gidişine yön verecektir.

Daha 4 gün önce İzlanda da bir volkanik patlama meydana geldi ve ne kadar bilinmezlikler içinde olduğumuzun bir göstergesi meydana geldi, tam 900 yıl sonra bir patlama gerçekleşti. İlginçtir ki insanlık olarak bu yüz yılda yaşayanlar her türlü şeyi gördü ve görüyor. Volkanlar patladı, çekirgeler istila etti, salgınlar oldu, depremler oldu, seller oldu. Her geçen yüz yıl daha neler neler görecek insanlar bilinmez...

Bilim ile uğraşan en küçüğünden en büyüğüne tüm insanlara ufak bir selam gönderiyor ve o yolda yürüyeceğimi her zaman vurgulamak istiyorum. 

Bilim hepimizin yaşayışıdır. Dünya dönüyor, yaşıyoruz.

Erol SÖĞÜT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü