Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

Grafikler ve Görsel Dünya

 Bir görsellik içerisinde gizlenmiş onca kurgu ve hayatın tam anlamıyla kendisi vardır, bu süreci bir ressamın resmi içine sığdırdığı tablodan örneklerle açıklayabiliriz. Tüm grafik ve grafikle ilgilenen insanlar biraz olsun güzellik ve estetik ile ilgilenirler, estetik nedir tanımlayın deseler "güzel duran her şeye verilen isim" olarak tanımlayabiliriz. Herkesin kafasında oluşturduğu güzel algısı değişiktir ve değişmeye devam etmektedir, yıllar geçtikçe eskiden güzel bulduğumuz olgular bizlere alışılmış ve fazlasıyla incelediğimiz için sade gelebilir. Bu durumu en iyi örnekleyebileceğimiz şey aslında insanın etrafta gördüğü yeni şeylere karşı ilgili ve kapsamlı değerlendirmeler yapması olabilir.

Yeni bir yapıya girdiğimizde tüm insanlar bu yapının mimarisinden tutun dışarıda ki oluşturduğu izlenime ve göze hoş gelişine bakacaktır. Bir binanın içerisine girdiğimizde aslında binanın içerisinde olduğumuz hissinden çok oranın içindeki dekorasyonlarla ve dekoratif objelerle ilgilenişimiz karşılar bizleri. Yeni bir oluşuma baktığımız zaman hemen ışıklandırmalarına ve göze hoş görünmesi için yapılan dizayn tarafına çevirebiliriz yüzümüzü. Bir düşünüş uyandırması bakımından gözlere hoş görünen şeyler bizleri insan olarak etkilemektedir. Gördüğümüz bütün dizaynlar küçük grafiklerden oluşmaktadır ve küçük grafiklerin büyük resmi oluşturduğunu tüm ana karelerde görebiliriz. Etrafımıza baktığımızda bütün olguların gözümüzdeki görünüm evrenlerine ve estetik duygularımıza hitap edişini görebiliriz. Bütün olgular dünya üzerinde estetik ve görsellikten meydana gelmiştir.

Grafikler ve güzel dizaynlar farklı bakış açıları yaratacak ve herkesin gözünde farklı bir kurgu yaratabilecektir. Şöyle özetleyebiliriz ki bir resim galerisine giden her insan resme bakar ve farklı duygular içerisinde resme farklı anlamlar yükler. Bu insanın biraz olsun iç yaşantısı ve öngörüleri ile alakalı bir durum olsa bile, çoğu bakışta farklı anlamların çevremizde dolaşıyor olması bizlerin ilgisini yönelten bir durumdur. Sanat galerilerinde ressamlarında bulunması bu yüzden önemlidir. Detaylı olarak resim ile ilgilenen ve yıllarını bu sanat dalına vermiş kişiler resimde farklı algoritmalar ve yapılar görürken diğer insanlar için resimler farklı bir çok anlam taşımaktadır, aslında düşünüş görsellikle başlar diyebiliriz ve bunu bu bakış açısı ile kanıtlayabiliriz.

Görsel olan nesnelere ve içinde görsellik bulunduran tüm nesnelere insan olarak bakış açımız farklıdır. Tüm nesneleri görsel olarak göze hoş gelen biçimde görmeyi isteriz ve bu çağrışım biraz olsun fikirlerimiz ile eşit alanda yaygınlaşır ve dağılır. Görsellik önemlidir ve dünya üzerindeki tüm nesnelerin bir görselliği bulunmaktadır. Görsellik önemli olmasa tüm markalar ürünlerini yapar ve görsel hiç bir durum eklemeden satışa sunarlardı. Bir ürünün görselliği de o ürünün satışını arttıran en önemli özelliklerden birisidir, firmalar görsel dizaynlarını yaratırken kendi logoları ve grafiklerinden başlayarak ürünlerinde de bu algıyı yönetmeye çalışırlar. Bu onlara hem ürünün beğenilmesinde hem de ürünün unutulmamasında önemli roller doğurur.

İnsan bakış açısına baktığımızda bir çok görsel aklımızda bulunmaktadır ve görseli gördüğümüz anda bir firmanın veya oluşunun logosunun resmini aklımıza getirebiliyorsak gerçekten görsel olguyu beynimize kazımış oluruz.

Görsellikler ve yapıtlarla büyüyebileceğimiz bir dünya dilerim.

Erol SÖĞÜT

Geçmiş dönemde toplum ve insan hakkında yazdıklarım:

Hikayelerimiz ve Değişim
Tarihe ve Geleceğe Bakış Açısı
Kişisel Kimlik ve Altyapımız
Müzik ve İnsanlık
İnsan ve Uzlaşı Kültürü
Resimler ve Tablolar
İnsanlar
Deniz Salyası Problemi
İnsan Neden Geleceğe Yönelik Stratejiler Yapar?
Bir Gün Mutlaka Şunu Yapacağım '?'
Yaşadıklarımız mı, Zaman mı Hikayemizi Tanımlar?
Varoluşumuz ve İnsanlar Arasındaki İletişim
Hayat ve Tiyatro Sahnesi
Sonsuzluk Nedir? Sonsuzluğun Sırları
Sokrates 'Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir.'
Zaman ve İnsanlık Masalı
Yazmak Nasıl Bir Duygu?
Sonsuzluk İçinde Biz
Hayatımızın Denklemlerini Çözmeye Hazır mıyız?
Eski Zamanlar
Farklılıklarımız
Önceleri Sessizlik
Yaşamak Denilen Şey
Gülümse ve Öğren
Hayat & Eskiz Defteri
İnsan Denklemi
İnsan ve Yaşayış Düzeni
Hikayelerimiz ve Biz
İnsan ve Yaşamak Meseleleri
Biraz Sohbet Edelim
İnandıklarımız
Gelişim Olgularımız
Süreç ve Enerji
Süreç ve Etkisellik
Benim Yolum
Adım Adım İnsan
Tiyatro Zamanı & Dünya ve Bakış Açıları
Dünyaya Bakış Hikayesi
Bilim ve Bilime İnanmak
ETKİ

Kişisel Kimlik ve Yaratılış Hikayemiz
Hayatla Dans Etmek
Hayat Döngüsü İçerisinde İnsanlar
Felsefe ve Yaşam
Bilgi Işığı
Antropoloji - Yaşayış ve Düşünüşler

Otokonrol & Tüketim Alışkanlıklarımız
Bir Yaşamak Meselesi Bu
Gelişim
Bizi Biz Yapan Noktalar
Bir İnsan Hikayesi
İnsan ve Toplum
Felsefe & Hayata Bakış
Kültürel Zaman
Seçimlerimiz
Güncelleme
Yapmak İstediklerimiz
Dünya ve Evren
Yaşlılar / Gençler
Hayat
Dahi Hayatlar
Sosyal Doku
Üretim ve Ekonomi
Eski ve Yeni
Roller ve Hikayeler
İnsan ve Hayat
Yenilik ve Çağ
Herakleitos "Değişmeyen Tek Şey Değişimin Kendisidir."

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü