Öne Çıkan Yayın

2024

 Hepimiz iyi ve kötü tecrübeler edindiğimiz bir yıla veda edeceğiz ve hepimizin istekleri, umutları, hissettikleri ve anladıkları, anlayamadıkları, güzel, kötü hatıraları, hikayeleri ve günleri oldu. Her insan bir başlangıcın hikayesi aslında ve her başlangıç vaktinin anıları ile geçiyor. Saatler eskiyor, günler eskiyor, hepimiz tecrübeler ediniyor ve yaşlanıyoruz. Yaşlanmayı hep tecrübelerle sabit tutan biriyim ki bu bana insanlara saygı duymayı öğreten en önemli şey olmuştur. Her yıl insanın bir mevsimidir, her yıl insanlar umutlar içinde hikayelerini sürdürmek isterler... Bu yıl da hepimizin yaşadığı eksik, fazla ya da beklenmedik olayları ve yaşantıları oldu, hepimiz bir yapbozun parçalarıyız ve paydaşlarıyız. Aynı oksijenin içerisinde farklı bir sürü hayat ve hikayeler. Çok büyütür insan bazen yaşadığı şeyleri, çok anlamlar yükler ama en basitinden hepimizin bir paydaş olduğunu anlamamız ve hayatın içinde bir parça olduğumuzu kabul etmemiz gereklidir. Hikayelerimizin hep birleşece

İş Süreçleri & İş Yaşamı XXX - Tasarım

 30. iş hayatı yazımla sizlere seslenirken tasarım olgusunu enine boyuna inceleme kararı aldım. Bu yazımın oluşmasında iyi bir tasarım nasıl olmalı ve kafamda yarattığım tasarımsal yelpazeyi sizlere aktarmak istedim. Haydi hep beraber fikirlerimiz ile tasarımı inceleyelim.

İyi bir tasarımın nasıl olması gerektiği ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili çok sayıda yazı ve görsel mevcut, bunları incelediğimde elbette kafamda bir yerlerde ışıklar oluşmaya başladı ancak benim yazımda anlatmak istediğim şey biraz olsun "iyi bir tasarım nasıl olmalı?" sorusundan ziyade tasarımlara nasıl bakılması gerektiği oldu.

Evimizde dahi kullandığımız bir çok alet/nesne tasarımsal bir süreçten geçerek hayatımıza ulaşıyor. Tasarımcılar detaylı anlamda bir şeyin hayatta kullanılabilirliği ve etkinliğini saptamak durumunda. Çoğu tasarımcı yeniyi ve iyiyi ararken kafasında o objeyi "nasıl daha kullanışlı bir hale getirebilirim?" sorusunun yanıtını arayarak çalışır ve çalışmalarında bunları etken kılar. Bir şeyin görünümü ve işlevselliği o aletin yapay zekasıdır, düşünün ki günümüz telefonlarının ne kadar küçük ve taşınılması rahat ve içerisinde milyonlarca uygulamaya hizmet edebilecek bir zeka vardır. Üreticiler telefonları geliştirilirken onların kullanımı yönünde daha taşınabilir olması ve istenilen her yere taşınmasını amaç edinmişlerdir.

Tarihi döneme baktığımız zaman radyolar da ilk üretimlerinde büyük boyutlarda iken şu dönemde küçük boyutlara ulaşmıştır. Teknolojik ve yaşamsal her türlü şeyde tasarım önemlidir ve insanlar tasarımlara bakarak bir ürünü alıp almamaya karar veriyorlar. Günümüz dünyasında cep telefonlarının bu kadar küçük ve uygulamalar açısından geliştirilebilir hale gelmesi de büyük oranda tasarımın getirisidir. Bir şeyin kullanılabilir ve fonksiyonel olması o şeyin bir anlamda işe yarar bir nesne/varlık olduğunun işaretidir. 

Yenileşen teknolojilerin tasarımlarına baktığımız zaman daha kullanılabilir ve daha fonksiyonel olduklarını görürüz. İnsan için önemli olan biraz olsun da kullanılan şeyin basit ve detaylı olmasının istenmesidir. "Basit ve detaylı", "Nasıl yani?" sorusunu sorduğunuzu farkındayım. Konuyu şöyle özetleyebilirim sizlere, bir ürünün kullanımını düşündüğünüzde cep telefonlarınızdaki aplikasyonlar mesela, bir butona bastığınız zaman yapmak isteyebileceğiniz her şeyin önünüze çıkması düşünümü ibaresini örnek verebilirim.

Uygulama geliştiren kişiler uygulamaları mümkün olduğunca basit ve kullanışlı olarak yönlendirirken tasarımlar ve görsel ögelerle (bunu nasıl yapabiliriz?" sorusunu da en iyi yanıtlayacak kişi o uygulamanın tasarımcısı olmaktadır. Kullanılabilir olacak iyi bir görselliğe sahip olacak ve akılda kalıcı olacak, bu gibi faktörler bir tasarımcının zekasını her zaman için yönlendiren unsurlardır.

Tasarım yapmak kolay değildir ve bir ürünün satılabilir olması da %80 oranında tasarıma bağlıdır. Düşünüp ilerleyerek gittiğimizde her şeyi görebileceğiz.

Erol SÖĞÜT

Bu konuda daha önce yazdığım yazılar:

Daha önceki kariyer yazılarım:

İş Süreçleri & İş Yaşamı XXIX - Ekonomik Oluşumlar
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXVIII - Bilimsel Deneyim
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXVII - Sonsuzluk
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXVI - Biriktirmek
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXV - Yeni Fikirler ve Oluşumlar
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXIV - Beyinsel Aktiviteler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXIII - Var Oluşumlara İsim Koymak
İş Süreçleri & İş Yaşamı XXII - Seçeneklerimiz
İş Süreçleri & İş Yaşamıı XXI - Gelişim Dönemleri
İş Süreçleri & İş Yaşamı XX - Öneriler ve Görüşler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XIX - Düşünce
İş Süreçleri & İş Yaşamı XVII- Girişimcilik
İş Süreçleri & İş Yaşamı XVI - Teşekkür Etmek
İş Süreçleri & İş Yaşamı XV - Güçlü Hamleler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XIV - Karar Almak
İş Süreçleri & İş Yaşamı XIII - Analizler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XII - Stratejiler
İş Süreçleri & İş Yaşamı XI - Hukuki Metinler
İş Süreçleri & İş Yaşamı X - Süreç Yönetimi
İş Süreçleri & İş Yaşamı IX - Gelişim
İş Süreçleri & İş Yaşamı VIII - Planlama
İş Süreçleri & İş Yaşamı VII - Teknoloji
İş Süreçleri & İş Yaşamı VI - Motivasyon
İş Süreçleri & İş Yaşamı V - Fırsatlar
İş Süreçleri & İş Yaşamı IV - Markalaşma
İş Süreçleri & İş Yaşamı III - Ekip Çalışması
İş Süreçleri & İş Yaşamı II - Şirketler Açısından Yönetim
İş Süreçleri & İş Yaşamı

Yazılarımı İncelemenizi öneririm.

Twitter: https://twitter.com/erolsogut
İnstagram: https://www.instagram.com/erolsogutofficial

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

100. Yılımız Gururla, Sevgiyle ve İlelebet

Aşk Bir Ömrün Hikayesidir XXVII / 2 - İyi ki Doğdun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü